Мода на вишиванки в Україні
top of page
Search

Мода на вишиванки в Україні


Вишиванка - це одна із небагатьох речей, яку носять українці ще з часів енеоліту. Одяг, який носили у повсякденні, зараз є модним вбранням, яке доповнює гардероб майже кожної українки.

Мода на національне вбрання протягом останнього десятиліття надихає світових дизайнерів використовувати українські мотиви у своїх колекціях. Наприклад, Дольче і Габанна показали у світ проект для підтримки сімейних цінностей. Обличчям проекту стала сім’я з України у національному вбранні. Цим образом митці показали силу сімейних цінностей та єдність родини.

Українські модниці не відстають від світових трендів, та кожен вихід у світ в національному вбранні виробляє фурор. А основа для образу у вигляді вишиванки на національних святах вже стала традицією.

Що частіше всього одягають українки із національного вбрання?

1. Сорочки

В Україні існували всі назви спіднього одягу слов'ян: сорочка, кошуля, рубашка. Л. Нідерле вважає, що в давні часи слов'яни носили довгі сорочки (рубища), але вже в кінці 1 тис. н. е. носили також і короткі сорочки — властиво «сорочки». Таку сорочку вперше побачили зображеною на бронзовій фігурі з могили на Полтавщині та на срібній фігурі з могили на Київщині.

Ця універсальна річ розбавить будь-який повсякденний вихід. Українки вдало поєднують сорочки з джинсами, спідницями і навіть з шортами. Різноманіття в Україні сорочок вражає - кожен знайде вишиванку на свій смак. А навіть якщо не знайде - більшість майстерень зробить на замовлення по ескізу бажану річ.

2. Спідниці

Якщо у давнину були лише спідниці не вище коліна, то зараз мода диктує вже свої правила. На полицях магазинів модних брендів все частіше можна зустріти сучасні джинсові спідниці або спідниці прямого класичного крою з вишивкою. Не стали винятком романтичні міді та максі спідниці, в поєднанні з сучасним одягом. Вони роблять будь-який образ неповторним та витонченим.

3. Сукні

Вишиті сукні в українському стилі - не просто предмет одягу, це – дзеркало смаку та стилю жінки. Це річ, яка підкреслює жіночність та неповторність українських дівчат.

На знімках в журналах та по телебаченню можна зустріти українських та закордонних зірок у вишитих сукнях на офіційних заходах та на фотосесіях.

Цей тренд також вдало підхопила весільна індустрія. І тепер весільні сукні можна побачити із лляних тканин, в поєднанні з національними символами та вишивкою. В цей образ вдало вплітають українські вінки та національні традиції.

Вплив українського на моду з кожним роком все зростає. Український одяг став більш сучасним і актуальним елементом, що у поєднанні з відповідними аксесуарами, створює модний образ для важливих подій, свят чи просто для чудового настрою у звичайний день. Такі речі допомагають висловити свою унікальність та любов до вишуканого без слів.


168 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page