Орнаменти в українській вишивці
top of page
Search

Орнаменти в українській вишивці


Якщо ви далека від етнічного вбрання людина, для вас вишивка буде виглядати як просто гарні малюнки, які нічого не значать. Але цікаво ж чому на них так акцентують увагу, визначають в якому регіоні зроблений виріб та навіть б'ють татуювання на шкірі у вигляді цих незвичайних малюнків. Отже, не така ж і проста це річ. Ми копнули трошки глибше, та пропонуємо вам невеликий екскурс по українській вишивці.

Будь-який символ у вишиванці несе свій посил. Найпопулярнішими знаками на вишиванці є такі символи:

  • сварги (означає сонце);

  • восьмикутна зірка (зоря, Різдво, ангел охоронець);

  • колодязі (схрещені по діагоналі парні лінії, як символ зв'язку з потойбічним світом).

Останній знак вважають наймістичніший. Це все тому, що раніше люди вірили, що саме колодязь є входом в інший світ. З нього черпали не лише воду, а й потужну енергію землі. Іноді на вишиванках можна зустріти орнамент "баранячі роги". Він символізує родючість. Вуж, що нагадує незакінчений знак нескінченності, наділяє власниць вишивки дітородною функцією. Орнаменти з рослинами на вишиванках несли бажання передати красу місцевої природи, висловити їй подяку. Так в українських сорочках часто присутні зображення хмелю, дубового листя, винограду, ягід, колосків та іншого. Символом любові вважається розрізане на чотири частини і вишите одним кольором яблуко. Орнаменти гілок і листя також часто зустрічаються на вишиванках, як символи "дерева життя".

Також важливе значення приділяють геометричним символам. Ці сакральні коди переносили ніжні жіночі руки на біле полотно. Розглянемо їх детальніше:

  • Коло.

Як символ сонця воно взагалі походить ще із язичницької релігії. Там він означає божественну, життєдайну енергію. Коло - це також безперервність буття і вічність. Круг із крапкою всередині є центром світобудови. Коло як сонце із променями, що виходять назовні, дарує силу та енергію. Водночас промені, повернуті всередину – навпаки забирають енергію, таке коло може символізувати пустоту.

  • Квадрат.

Ця фігура є однією із центральних в орнаментах багатьох культур. Вона символізує досконалість, гармонію, порядок. Перехрещений квадрат, який часто вишивають зокрема на чоловічих сорочках, означає "земне поле". Квадрат в українській традиції є одним із символів землі. Духовно квадрат символізує Матерію, як коло – символ досконалості – дух. Тобто, квадрат протилежний до кола.

  • Світове дерево.

Його ще називають Деревом життя. Цей символ зустрічається у мистецтві тих народів, модель світобудови яких містить три складових: підземне царство, земний світ і небесне царство. Дерево зображає: корінням – минуле, стовбуром – сучасне, кроною – майбутнє. В українській вишивці цей символ можна впізнати не лише у розгалуженому дереві (яке є як симетричним так і асиметричним), а й у колоску, снопі, гілці, навіть виноградній лозі. У ньому водночас закладено істину єднання трьох світів та образ роду, продовження життя. Зустрічаються складінші композиції, де мотив дерева замінює жіночий образ. Жінка із піднятими руками – це Велика Богиня або Праматір, яка є втіленням самого життя.

  • Ромб.

Ромб є архаїчним знаком. Його пов`язують із плодючістю людини і землі. Основою розшифрування значення символу є чоловіче та жіноче начало. Він складається з двох трикутників. Та найцікавіше те, що в праукраїнському розумінні три кути ромба тримає жінка (як три кути оселі), а лише четвертий – чоловік, який завершує цілісність. Ромб (із крапкою посередині) є символом засіяного поля, яке мало надзвичайно велике значення для наших предків, означало достаток і добробут.

  • Трикутник.

У давніх віруваннях це символ вузької брами, що веде до вічного життя. Символ єдності трьох світів: земного або явного, підземного або невидимого, небесного або духовного. Це три стихії — вода, вогонь та повітря. Три рівні буття, тривимірність світу, Свята Трійця у пізнішій християнській релігії.

  • Шервони.

На старовинних українських вишивках ми бачимо подібні до трикутника фігури – шеврони – це ті ж трикутники, які не мають основи (незамкнуті). Ті з них, які обернуті вершиною вниз, означають жіночу, або матеріальну сутність, вершиною вгору – чоловічу, духовну. Шеврони з направленою вниз вершиною порівнюють з жіночим лоном, вмістилищем, у якому зароджується і виношується нове життя.

  • Спіраль.

Хвилясті лінії, сигми, зигзаги пов'язують із водою. Дослідники давньої символіки відзначають, що малюнок вертикально розташованих паралельних зигзагів позначав дощ, що падає зверху, а горизонтальні зигзагоподібні або прямі лінії могли символізувати небесну вологу. Фігура спіралі також означала плинність часу та циклічний рух сонячного диска. У спіралі наші предки бачили схематичне зображенням еволюцiї Всесвiту, його безкінечності. Навіть структура людського ДНК подібна до схеми цього орнаменту: адже у кожній клітині безперервно відбувається плин енергій життя.

  • Хрест.

Хрест (зокрема різні його модифікації) – один із найпоширеніших знаків у світовій культурі загалом. Він багатогранний і невичерпний та, на відміну від кола і квадрата, символізує ідею центричності, а не розмежування простору. Відомо, що ще у дохристиянські часи хрест служив оберегом від злих духів. Перехрещення двох ліній символізувало зустріч Земного з Небесним. Хрест означає також гармонію чотирьох стихій: вогню, води, землі і повітря. Хрест у колі – астрологічний символ Землі.

  • Ключі.

Вишивальниці різних регіонів України називають цей символ по-різному: на Поділлі кажуть "гесики", на Наддніпрянщині "ключі", в інших місцях "вужі", "s-мотиви". За формою цей знак – половина свастики, візуально – половина вісімки (8). Тому йому приписують трактування як "шлях до досконалості". Символ S – хвиляста лінія. Це знак земних "важких" вод (відмінних від небесних), материнської вологи Землі. Знак води, яка дає життя урожаю. Одяг із "ключовими" символами здатен оберігати енергетику людини від негативних впливів.

  • Кривий танець.

Знак, який ще називають безконечником і меандром. Остання назва грецька і походить від місцевої ріки Меандр. Та вченими доведено використання цього символу на території України ще 20 тис. років тому. В давній українській символіці його більш м`які вигини асоціюють з водою, гармонійним плином життя. Він утворює "вічний" безконечний орнамент, який снується, наче нитка долі, але завжди повертається до Першоджерела. Він зображує життєвий шлях і водночас є символом вічного буття.

Тепер ви вже відкрили для себе світ символикі вишиванок та можете похизуватися знанням символів друзям чи на Андріївському Узвозі, що у Києві. У будь-якому разі, обирайте вишивку вдумчиво та не забувайте, що кожен символ несе у собі певний сенс, який ви приймаєте на себе під час носіння речі.


510 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page